Je ziet het overal verschijnen en het intrigeert me wel. Ik denk dat het ons allemaal wel aan het denken zet niet? Hoe kan je nu abundance of overvloed manifesteren? En wat is het dan juist?

Veel mensen denken dat overvloed hetzelfde is als rijk zijn. Ik vermoed dat het daarom ook is dat iedereen op dat onderwerp springt, want wees nu eerlijk, we willen toch allemaal financieel rijk zijn? Niet?

Wat is overvloed dan? Overvloed kan je op verschillende manier bekijken en uitleggen. Het is eigenlijk voor ons allemaal een heel verschillend gegeven. Ik probeer het even duidelijk te maken vanuit mijn ervaring.

De persoon die voor mij uitblonk in overvloed of abundance was eigenlijk mijn moeder. Altijd stond ze voor iedereen klaar om naar hun verhalen te luisteren, iedereen was altijd welkom. Haar slagzin in het leven was ook heel simpel: mi casa es su casa. Mijn huis is jouw huis en je bent welkom.
Eender op welk tijdstip je binnenkwam, liefde werd bij mijn moeder geserveerd in de keuken en uit de kookpot. Er werd gelachen, gepraat en samen gekookt. En eender wie er binnenkwam, die kon gewoon mee aanschuiven aan tafel. Haar kookpot leek iets magisch: er bleef gewoon eten uitkomen voor iedereen.
Vrienden die langskwamen, leerkrachten die niet naar huis raakten tussen hun werk door. Buren die het even niet meer zagen zitten. Met een vriendelijk woord en haar eeuwige gastvrijheid, schepte mijn moeder eten en liefde uit haar pot van overvloed.

Dat is één kant van het verhaal natuurlijk. Mijn moeder was arm, zat avonden aan de tafel te tellen hoe ze ervoor kon zorgen dat alles betaald was voor ons. Er was niemand die het wist! Niet de vrienden, niet de buren en tot op een zeker leeftijd ook niemand van de kinderen. Niemand stond erbij stil dat deze vrouw, met haar pot aan overvloed kon toveren met niets. En ze was daar gelukkig mee. Want voor haar betekende overvloed net: er kunnen zijn voor mensen in liefde. Mi casa es su casa, zonder zorgen. Daar legde ze ook haar focus helemaal niet op in haar leven.

Dat stuk is in overvloed kunnen leven! Niet veel geld hebben, en genieten van de dingen die je kan schenken aan mensen. Dat was haar gevoel van overvloed. De veilige haven waar iedereen terecht kon voor een motiverend woord, en een schep liefde uit haar kookpot.

Haar geluk van overvloed zat in de keuken. Daar werd geleefd, gelachen en gehuild. Daar werden dagen besproken, waar ze mij als kind leerde om te beginnen vertellen over de leuke dingen. De keuken was onze wereld. Waar iedereen zichzelf mocht zijn, ook al draaide het letterlijk in de soep.

Er bestaat dus geen systeem, geen logica achter overvloed. Abundance of overvloed is iets heel persoonlijk. Vanuit dit begrijpen kan je dan beginnen om je focus te leggen op wat jou gelukkig maakt. Dan kan je in die setting beginnen manifesteren, vanuit het kennen van jezelf. En van wat jou gelukkig maakt.

Pin It on Pinterest