Verander je omgeving: begin met een propere lei

Verander je omgeving betekent voor mij dus ook een andere omgeving om te schrijven. Ondertussen zijn we een jaar verder en herbekijk ik de post die ik ooit geschreven heb op coachesinthecity. Het blijft leuk om te zien welke veranderingen er kunnen gebeuren met een simpele ingreep

Iedereen herkent dit wel: zo van die momenten dat je jezelf iets ziet terug doen waarvan je dacht dat je daar nu net mee gestopt was. Een patroon nodig iemand? Wel zo herken je dus patronen en zeker oude patronen. Het zijn de gemakkelijkste om terug in te stappen want die zijn we gewoon.

Bij ons is dat niet anders. Na 2 jaar intensieve zorgen in palliatieve trajecten kon het bijna niet anders. We zitten nog altijd met de opruim van 2 moeders met een verzamelwoede. Samen is het goed voor 140 jaar aan herinneringen en rommel. Onvoorstelbaar.

Die momenten stap je gewoon op automatisch piloot en dat is ook nodig. Dat is niet slecht om te kunnen overleven. Sterker nog, anders lukt dat niet. Mijn man en ik zijn ieder in ons sterkste oud patroon gekropen en zo hebben we die periode zo goed mogelijk kunnen overbruggen. So be it.

Een eigenschap die van pas komt om te overbruggen en te overleven. Goed wetende dat je over je grenzen gaat. En ja, ook wij zijn er schuldig aan (anders zou ik het je niet kunnen vertellen natuurlijk)

Uiteindelijk komt het moment dat je beseft dat je niet meer wilt ‘overleven’, wel voluit terug leven. Hoe ging dat ook weeral? We zaten er als gezin toch wat mee gewrongen.

Verander: De uitdaging

Verander jezelf en begin met hoe je leeft, je omgeving. Door 2 overlijdens stond heel ons huis plots volgepropt met meubels, oude spullen vanuit onze jeugd. Het voelde alsof sinds we naar ons huis verhuisd zijn, we nog geen tijd hadden gehad om het in te richten zoals we zelf wilden.

Typisch aan mezelf, ben ik begonnen met één muur te schilderen. Verander: van een donkerbruine muur naar een witte muur. En wat een verschil maakte dat! Die kant van het huis had ik opgeruimd en wat bleek: inspiratie kwam plots bij ons op. En ik zou ik niet zijn als ik mijn lieve echtgenoot niet zou uitgedaagd hebben. Ik gaf hem een vaas met de woorden: ‘laat maar eens zien wat je hiermee fotografisch kan doen’. Dit was hoe ons avontuur opnieuw begon.

Mijn man zou mijn man ook niet zijn, als hij die uitdaging niet met twee handen aannam. Beiden zijn we sensatiezoekers, weten we dat veranderen en verandering voor ons nodig is om energie te krijgen. Hij sprong dus meteen op de kar: verander in huis, ruim op en kijk wat effect het heeft. Plots zaten we te lachen en op te ruimen, hoewel we beiden echt nog moe waren van de jaren ervoor. De beslissing was gevallen: we gingen ervoor!

Naast de job als coach, ben ik ook nog steeds fotograaf. Net zoals mijn man, die altijd energie haalt als hij achter zijn toestel staat. We hebben 10 jaar samen gewerkt en dat ook altijd samen graag gedaan. Eigenlijk zijn we een geweldig team. De fun-factor zat er meteen in.

Verander: Gooi alle afleidingen buiten

Dat is niet altijd makkelijk om mee te beginnen. Ruim een deel op, leg al je mobiele spullen opzij en neem wat tijd voor jezelf. We hebben de neiging om constant beschikbaar te zijn voor onze omgeving waardoor we vergeten hoe belangrijk het is om even tijd voor jezelf te hebben. Hierdoor krijg je terug ademruimte die je nodig hebt. Verander je gewoontes en zorg ook dat je dat nauw in het oog houdt.

Ik check mijn mail geen 20 keer per dag meer, zelfs niet meer dagelijks. En dat werkt, de wereld draait echt nog wel door zonder mij. Geweldig toch, en ik heb zo tijd om creatief te zijn voor mezelf. Rust inlassen en aan het werk te gaan. Want die twee zijn toch onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wij hebben kinderen en natuurlijk hadden zij plots vanalles nodig. Een nee was mijn simpel antwoord. Zij leren op deze manier ook dat nee zeggen voor een ander een ja betekent voor jezelf. Ik zou ze graag alles geven, enkel als ik op ben…. dan kan ik er zelfs geen beetje voor hen zijn. Dus stel je grenzen en wees er niet bang voor! Iedereen heeft er baat bij, hoewel het eerst zo misschien niet aanvoelt.

Uiteindelijk hebben de kinderen zich bij ons gezet en mee gelachen met wat we aan het doen waren. Terug vreugde in huis! Zalig gewoon. Een propere lei die begon met een witte muur!

Verander: Beweeg en je mind gaat gewoon mee

Het feit dat we begonnen opruimen, heeft ons lichaam aan het werk gezet. Oude balast van vroeger verdween langs de deur en we kregen terug een zuiver beeld in ons hoofd. Een vrij gevoel. Het ene idee volgde het andere op, en niet enkel voor de foto waarvoor ik Bjorn had uitgedaagd.

Vanaf het moment dat je je lichaam beweegt, en dat hoeft niet veel te zijn, gaat je hoofd uit piekermodus. Uit overlevingsmodus. Iedere dag een kwartiertje bewegen: wandelen, yoga, lopen… je zal zien hoeveel dit teweeg brengt in je leven!

Hierdoor viel ook een heel nieuw idee voor mijn eigen zaak als een puzzel in elkaar. Ik heb een duidelijk beeld van mijn missie: ik ben wie ik ben, vandaag. Ik kom echt uit een ‘From Zero to My Own Hero’ verhaal. Het volgende idee lag er meteen. De eerste stap naar een volgend deel van mijn coaching zat klaar in mijn hoofd. Verander kleine dingen stap per stap, in hapklare stukken!

Verander: Weet wat je wilt!

Daar loopt het soms fout. Je mindset is een heel stevige tool! Stel je voor wat je wilt en zorg ervoor dat je voor jezelf kan zien wat er allemaal verandert als dit slaagt. Als je dit weet, dan weet je ook voor jezelf waarom het zo belangrijk is om voor dit doel te kiezen. Zo blijf je ook op het juiste spoor.

Je onzekerheid valt dan al voor een groot deel weg, je voelt de vrijheid om je eigen dingen te kunnen doen: verander door je heel bewust te kiezen wat je wilt. Dit kan op werkgebied zijn, in relaties, voor jezelf.

Leer terug spelen en dat is iets heel belangrijk. Vergelijk jezelf niet met anderen, het is jouw leven en jouw spel. Van het moment dat je jezelf begint te vergelijken, heb je de neiging om je eigen ontwikkelingen af te breken. Dus stop daar gewoon mee! Verander door terug te leren spelen zoals kinderen dat doen. In volle overgave, volgens je eigen wereld.

Met het voorbeeld van onze uitdaging was het doel heel duidelijk: een foto van een vaas. Op zich is het doel belangrijk om je de weg te wijzen en op pad te houden. Wat veel mensen vergeten is plezier te hebben onderweg naar dat doel. En gaat dat meteen goed? Natuurlijk niet! Dat zijn de momenten dat je leert, in mijn geval dat een appelkist wel zwaar is maar niet stabiel. Natuurlijk ben ik daar af gevallen!

Verander: Niet iedereen moet je leuk vinden

Lopen we daar niet allemaal tegen met momenten? Het oordeel van anderen dat ervoor zorgt dat je niet helemaal jezelf durft zijn? Of zelfs gewoon niet durft beginnen: het is nog niet perfect genoeg, wat gaan mensen denken?

Verander dat idee: zowiezo hebben mensen een mening en commentaar. Iedereen is met zijn/haar verhaal bezig en reageren dus op wat hen bezig houdt. Die mening is simpel een reflectie van hun levenswereld op dat moment, meer niet! Ga je je eigen leven leiden, of dat van een ander lijden? Want daar komt het simpel op neer.

Verander: Doe eens iets waar je onzeker over bent

Het zet je meteen uit je comfortzone en zorgt ervoor dat je al een eerste stap gezet hebt. En dat hoeft niet meteen perfect te verlopen. Er gewoon al mee beginnen, is een grote stap. Je hoofd gaat je meteen zeggen wat al de gevaren zijn, simpelweg omdat het die patronen niet kent. En het is aan jou om je hoofd dat te leren.

Op termijn wordt die onzekerheid je grootste kracht! Je stopt zelf met commentaar op jezelf geven en je leert nieuwe dingen bij.

Ik herinner me een moment tijdens mijn yogi opleiding dat ik iets vertelde tegen mijn leraar en dat hij zei:’vertel dat straks eens even aan de klas’. Mijn eerste reactie was:’nee, dat is niet nodig!’. Zijn reactie erop was geweldig: dat is absoluut nodig. Dat was de eerste keer dat ik voor een grote groep sprak, en het begin geweest om van die angst af te komen.

Verander: Omring jezelf met de juiste mensen

Ik zeg het honderd keer, duizend keer per week. Het is zo belangrijk!!! Kijk eens naar de mensen die het dichts bij je staan. Zijn dit mensen die bij nieuwe uitdagingen je toejuichen? Of zijn het mensen die alle struikelblokken opsommen?

Zorg dat de 5 personen rond je mensen zijn die motiveren, die dezelfde energie hebben als jij. Verander door je omgeving te veranderen. Dit kan soms heel confronterend zijn! Wees je ervan bewust dat sommige mensen je onbewust tegenhouden om te groeien.

Omring jezelf dus met mensen die inspireren, motiveren en waar je niet het gevoel van hebt dat je hun goedkeuring altijd moet krijgen. Je zal zien dat je ontpopt tot de prachtige vlinder die je bent! Zij zullen je dit ook laten zien en dit toelaten, en de resultaten volgen dan gewoon.

Net zoals in mijn uitdaging, die ons een kwartiertje gekost heeft. Zijn de foto’s perfect? Voor mij wel, want we hebben een geweldige tijd gehad, we hebben terug iets nieuws gedaan en ik ben er trots op!

Verander het resultaat

Verander onderweg ook eens lekker van idee, want natuurlijk is heel dit traject niet verlopen zoals gedacht. Er bleef vanalles binnen komen van ideëen en dat is er net zo geweldig aan.

Als mens, coach en fotograaf ben ik trots op wat we gedaan hebben.
Verander en begin met een nieuwe lei. Laat creativiteit vloeien en wees lekker jezelf.

Warme groeten

Nathalie Schatteman

PS: Ook Bjorn heeft over deze uitdaging een blogpost geschreven, maar dan vanuit fotografisch oogpunt, je kan hem hierlezen.

Pin It on Pinterest