Gaslighting is een techniek om iemands perceptie van de realiteit te manipuleren. Dit met de bedoeling om het slachtoffer te laten twijfelen aan zijn eigen gezondheid. Het is een gebruikelijke tactiek van narcisten en sociopaten. Het kan heel subtiel zijn en moeilijk te detecteren.
De definitie van Gaslighting:
“Gaslighting is een vorm van psychologische manipulatie waarbij iemand twijfelt aan zijn eigen geheugen, perceptie en geestelijke gezondheid. Het slachtoffer kan het gevoel krijgen dat hij gek of paranoïde is, en dat hij gemanipuleerd wordt door de gaslighter.
De gaslighter kan ontkennen dat hij iets verkeerd heeft gedaan, of beweren dat de herinneringen van het slachtoffer vals zijn.
Gaslighting kan vele vormen aannemen
- waaronder valse beschuldigingen
- emotionele ontkenning
- het slachtoffer het gevoel geven dat ze alleen zijn in hun gedachten. Het kan een zeer effectief middel zijn om iemand te controleren en te misbruiken.
Gaslighting kan heel subtiel zijn en moeilijk te detecteren. Het wordt vaak gedaan door iemand die in een machtspositie zit
- zoals een echtgenoot, ouder, of baas. Het slachtoffer krijgt het gevoel dat hij gek of fout is, zelfs als er bewijs is van het tegendeel. Het slachtoffer kan te horen krijgen dat hij zich dingen inbeeldt of dat hij overdrijft. Het slachtoffer kan zelfs aan zijn eigen gedachten en gevoelens beginnen te twijfelen.
Wat is gaslighting?
Gaslighting is een vorm van psychologische manipulatie waarbij iemands perceptie van de realiteit wordt gemanipuleerd. Dit meestal door het ontkennen of bagatelliseren van eigen herinneringen of ervaringen. De term komt uit het toneelstuk Gaslight uit 1938, waarin een echtgenoot zijn vrouw zo manipuleert dat ze denkt dat ze gek aan het worden is.
- Gaslighting kan veel verschillende vormen aannemen, van valse beschuldigingen tot emotionele ontkenning. Het kan een zeer effectief middel zijn om iemand te controleren en te misbruiken.
Hoe werkt gaslighting?
Gaslighting is een vorm van psychologische manipulatie die plaatsvindt wanneer iemand opzettelijk aan zijn eigen geheugen, perceptie en geestelijke gezondheid gaat twijfelen.
Het slachtoffer kan het gevoel krijgen dat hij de controle verliest. Dit over zijn gedachten en leven. De dader zal vaak woorden en daden gebruiken om het slachtoffer te laten twijfelen aan zijn eigen gedachten en gevoelens, waardoor een gevoel van onzekerheid en verwarring ontstaat.
- Gaslighting begint vaak met kleine opmerkingen of handelingen, die geleidelijk in ernst toenemen. De dader kan de herinneringen of ervaringen van het slachtoffer ontkennen of bagatelliseren, of hem ervan beschuldigen dat hij gek is of het bij het verkeerde eind heeft. Hij kan zelfs proberen het slachtoffer te laten geloven dat hij zich dingen inbeeldt.
Wat zijn de tekenen van gaslighting?
Er zijn veel tekenen dat iemand met gaslichting te maken heeft. Enkele van de meest voorkomende tekenen zijn Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk dat je hulp zoekt bij een vriend of familielid die je vertrouwt.
- Voortdurend beschuldigd worden van dingen die je niet gedaan hebt
- Het gevoel hebben dat je gedachten en gevoelens niet van jezelf zijn
- Het gevoel hebben dat je in een constante strijd verwikkeld bent met de persoon die je dit aandoet.
- Het gevoel hebben dat je gek wordt.
Als je een van deze tekenen ervaart, is het belangrijk dat je hulp zoekt bij een betrouwbare vriend of familielid.
Hoe gebeurt gaslighting in relaties?
Het komt meestal voor in relaties waarin de ene partner dominant en controlerend is, en probeert het vertrouwen en het gevoel van eigenwaarde van de ander te ondermijnen.
Door de gedachten en gevoelens van het slachtoffer onophoudelijk te manipuleren, kan de misbruiker een gevoel van instabiliteit en verwarring creëren, waardoor het slachtoffer uiteindelijk eerder geneigd is aan zijn eisen toe te geven.
Hoe kan ik mezelf beschermen tegen gaslighting?
Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, omdat de beste manier om je te beschermen tegen gaslighting afhangt van je individuele situatie en relatie met de dader. Enkele tips om in gedachten te houden zijn echter –
- Wees je bewust van je omgeving en let op wat er gezegd wordt. Als je het gevoel hebt dat je de controle begint te verliezen, neem dan een pauze en ontspan.
- Zeg wat je te zeggen hebt als je het gevoel hebt dat je mishandeld wordt. Het kan moeilijk zijn om dat te doen, maar je mond open doen zal je helpen om de controle terug te krijgen en de gedragspatronen te identificeren die je belazeren.
- Houd een dagboek of een verslag bij van wat er gebeurt tussen jou en de gaslighter. Dit zal je helpen om de patronen van belaging te documenteren en bewijs te leveren als je het nodig hebt.
- Wees je bewust van je eigen emoties en reacties, en zorg ervoor dat je ze niet laat manipuleren.
- Blijf kalm en rationeel, en laat de dader je niet opjutten of emotioneel maken.
- Vraag om opheldering als u iets niet begrijpt, en aarzel niet om met iemand te praten over wat er aan de hand is.
Krijg je het gevoel dat je de controle verliest, zoek dan zeker hulp!