Het begon deze week met een post op facebook, zonder het idee dat het zo groot ging worden. Voor de mensen die het gemist hebben waaruit de tekst bestond, zal ik deze met plezier herhalen:

Me too.

If all the women who have been sexually harassed or assaulted wrote “Me too.” as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem.

Copy and paste (if you like).

#metoo

Ik kreeg meteen berichten van mensen uit mijn privé kring en van vrienden die me zeiden dat het misschien niet zo’n goed idee was om dit te posten. Wat een stempel ging ik krijgen? Had het nu wel zin om dit eigenlijk te posten?

Enkel al door deze reacties: ja! Het is absoluut nodig.

Niet omdat ik een slachtoffer ben, want ik heb die periode overleefd en ik heb de kracht gehad om ervoor te zorgen dat dat een deel van mezelf is waar ik vrede mee heb. Wel omdat de maatschappij wilt dat dit stilgehouden wordt.

Mensen die misbruik maken van hun positie om te intimideren of anderen te misbruiken: het kan gewoon niet. Want dit gaat niet enkel over mannen, het is geen kwestie om mensen te beschuldigen. Het is een roep om een aandacht voor een grote problematiek.

Voor mezelf sprekend vond ik het misbruik één ding. Het feit dat het stilgezwegen moest worden, vond ik nog erger dan wat me reeds was aangedaan. Want hierdoor werd me een schuld aangepraat die ik zeker niet had.

Het deed me vanmorgen dan ook plezier om de stilte doorbroken te zien worden. Zoveel vrouwen die het lef hadden om dit te posten en zich terug kwetsbaar op te stellen. Ongelooflijk sterk!

En om dan te zien dat er mannen zijn die toch ook in hun pen kruipen en op hun blog (https://hetjochschrijft.wordpress.com/) schrijven dat deze situaties niet meer kunnen. Het had niet beter kunnen lopen.

De stilte is doorbroken en er is een duidelijk teken gemaakt en gehoord. Bedankt aan iedereen die zo dapper is geweest om zijn stem te laten horen. Voor diegenen die het niet konden, wees sterk. Zoals jullie kunnen zien staan je er zeker niet alleen voor.

Het is tijd dat de stilte doorbroken wordt, dat er een duidelijk signaal komt van de maatschappij dat dit niet meer kan. En dat het nooit meer mag gebeuren. En als we samen onze stem laten horen, heeft dit duidelijk zijn effect.

Warme groeten
Nathalie

Pin It on Pinterest