Dit gaat over jou! Of eigenlijk, dit gaat compleet over mij!

In de schaduw van Bjorn Beheydt herschrijf ik zijn blogtekst van een paar weken geleden. Omdat we het kunnen gebruiken.

We wonen samen op deze wereld, jij en ik. Wie jij ook bent liefste lezer, vanwaar je ook bent. Of je nu mannelijk bent of vrouwenlijk, of iets helemaal anders, of dat je het zelfs niet goed weet. Ben je je oud of ben je jong, ben je Aziatisch, Amerikaans, Europeaan, Afrikaan of Arabier,…

Of je nu sterk bent, of arm, of je depressief bent of je in weelde leeft. We leven samen, misschien niet in hetzelfde huis, misschien niet hetzelfde dorp. Misschien zelfs niet in het zelfde land of continent. We leven wel samen: op deze aarde. En onze wereld is door de technologie een kleine plaats geworden waarin we elkaar tegenkomen. Dus leven we samen!

En dat maakt dat dit over jou gaat. En dat het over mij gaat. Het gaat over ons. Vooral gaat dit over mij!

het gaat allemaal over mij

Gaat het allemaal over mij?

Ja, het gaat allemaal over mij. Dat is waar het start. Bij mij. Van mij gaat het naar jou, en verder naar de mensen die jou omringen. Direct of indirect. In het echte leven of online. Nu, of eender welk moment in mijn leven. Niet enkel mijn levenstijd, wel ieders levenstijd. Ja, ik denk hier groots.

Als ik lastig word van een Youtube video of door een tweet, en ik reageer op een haatvolle en gemene manier. Dan hebben mijn woorden impact op mensen. Vandaag, op dit moment. Maar ook morgen en zelfs volgende week.

Als ik die boze, haatvolle reactie stuur, is mijn gevoel een gevoel van woede. Wanneer ik dan door de straten wandel, is er geen lach op mijn gezicht te bespeuren. Wel een heel boos gezicht. Ik zal mensen niet voorlaten, ik zal tegen mensen aanlopen terwijl ik de race inzet om als eerste aan de hoek van de straat te raken.

Wanneer de ander mijn boze reactie leest, zal mijn boosheid ook invloed hebben op deze persoon. Misschien laat het bij hem of haar ook een gevoel van woede achter. Misschien komt op dat moment die persoon zijn echtgenote binnen. Zij die heel de dag zat te wachten om iets fijn te vertellen. De lezer van mijn tekst is met zijn gevoel van woede niet in de stemming en zal misschien niet op de gepaste manier reageren op zijn echtgenote. Niet begripvol en empatisch zoals hij anders doet. Waardoor de echtgenote achterblijft met een slecht gevoel, en misschien zelfs een deuk in hun relatie.

Het gaat allemaal over jou

Mijn acties hebben gevolgen. Voor mij, en ok voor jou. En jouw acties hebben ook gevolgen. Voor jou, en de mensen met wie je omgaat. Als je ziet met hoeveel mensen we omgaan iedere dag, en hoeveel van onze communicatie wordt vastgelegd. Ergens voor eeuwig vastgelegd online, ieder klein detail. Misschien moeten we eens even denken, herbekijken hoe we ons voelen, hoe we reageren, hoe we communiceren en handelen. Misschien moeten we onze manier van leven eens herbekijken.

Het gaat allemaal over ons!

Je kan ook kiezen om niet te reageren. Je kan zelfs kiezen om met dezelfde inspanning een bedankwoord te schrijven, iemand aan te moedigen. Je kan kiezen om liefdevol en warm te schrijven of te spreken. Het zal je zelf ook een fijn gevoel geven.

Als ik dan door de straten wandel, zal ik rustig zijn en naar je glimlachen. Mensen rond me zullen hierop reageren en zelfs met een glimlach, want lachen werkt aanstekelijk. En als zij dan met een lach verder wandelen en ze kruisen anderen, dan zal deze lach misschien verder gezet worden. Want iemand die naar je lacht, geeft je een warm een geliefd gevoel

En het verspreidt, en dat verspreidt goed. Als jij goed kan doen, als jij jouw geluk kan delen, als jij lacht, als jij handelt vanuit empathie en liefde, gaat het rond en rond. Wat is er beter als een lach? Als liefde? Als empathie? Als je deze kan delen, krijg je er meer van terug als minder.

Vanaf vandaag, en de rest van de dagen van mijn leven, zal ik reageren uit empathie, warmte, liefde en met gratie. Ik zal lachen en reageren vanuit een warme liefdevolle manier.

En ga ik hierin slagen? Nee, niet iedere minuut van mijn leven. Aan de andere kant iedere minuut dat ik erin sla, is er een minuut minder negativiteit in deze wereld.

Ik daag je uit hetzelfde te doen, want het gaat allemaal over mij. En het gaat allemaal over jou. Wie jij ook bent. Laten we de warmste weken voor het hele jaar inzetten.

Pin It on Pinterest