9 energievreters die je tijd niet waard zijn

Tijd is altijd meer waard dan geld. Het is en blijft mijn motto na een congres dat me met mijn mond open achterliet. Je kan alles terug krijgen: materiaal, geld kan je terug verdienen. Tijd krijg je nooit meer terug. Het moment dat dat besef volledig tot me doordrong, veranderde heel mijn visie op de wereld.

De wereld gilt om onze aandacht, zeker ook in deze tijd van de Covid-19 pandemie. We stappen ook gemakkelijk in de flauwekul die media en social media ons graag serveren zonder dat we hier stil bij staan. Om dit even te benoemen: dit zijn energievreters die we niet altijd ten volle beseffen. We krijgen er niets voor terug (behalve dat een serieuze portie frustratie) en we hebben nog minder tijd als daarvoor. Pijnlijk besef niet?

Hoewel we momenteel meer tijd hebben en we soms wat doelloos rondlopen, blijft tijd iets dat we moeten koesteren. Want al de prikkels die we rondom ons krijgen, zorgen voor minder tijd. Minder tijd zorgt ervoor dat we ondoordachte beslissingen nemen. Minder tijd zorgt ervoor dat we minder tijd hebben voor onze familie (daar moet je maar eens bij stilstaan telkens je scrolt over je social media). Minder tijd om eens iets te doen dat we gewoon willen doen, al is het maar even rusten in al het tumult van de wereld.

Dit is de reden waarom die energievreters je tijd gewoon niet waard zijn. Punt!

 • Energievreter 1:Posten van vreselijke Social Media Comments 

Het is duidelijk in deze tijd dat mensen boos zijn, overal ter wereld. Dus zeker op het internet waar toch nog een zekere anonimiteit en onraakbaarheidsgevoel heerst. Mensen zijn op dit moment gewoon bang om nog iets op hun Social Media te posten voor de reacties die het meebrengt. En dit over de meest stupide dingen.

Is het het waard om zoveel van je tijd te steken in het overtuigen en discussiëren met mensen over een standpunt dat iemand inneemt? Een standpunt is een idee en nooit een waarheid. Laat het dan nog eens afhankelijk zijn het perspectief vanuit iemand persoonlijke situatie op dat moment! Ga je met iemand in debat die boos is? Heb je ooit al iets constructief kunnen opbouwen als één van de partijen midden in een emotie zit? Wat is het nut dan om dit te doen op Social Media? Honderden comments zie je verschijnen over verschillende standpunten, waar het duidelijk is dat niemand bereid is om naar de ander te luisteren.

Zijn mensen boos of bang? Dan is een constructief gesprek ver weg en is dat gesprek je tijd niet waard. Hard, maar juist.

Je tijd gebruiken om voor een publiek te winnen, is een oorlog verloren. De mensen met wie je in debat gaat, gaan je dit spel nooit laten winnen. Dit is een emotioneel spel en geen spel van rede. En als de gesprekken verhit raken, worden de comments nog eens bitsig en persoonlijk. Als je geluk hebt, word je nog eens lekker aangevallen over je werkethiek. Alles is toegelaten in oorlog en liefde, en op Social Media is iedereen op oorlogspad. 

Hou je tijd en je geloofwaardigheid voor jezelf en win de strijd in comments: met stilte! Mensen die je kennen, zullen je echt wel aanspreken over wat jij gelooft en denkt. Zijn het geen persoonlijke gesprekken: hou het dan stil.

 • Energievreter 2: Beledigd zijn 

Als er 1 zekerheid is in het leven is het dat niet iedereen je graag heeft. Daar bestaan geweldige ontnuchterende studies over en is een wetenschap die rust geeft. Er zijn mensen die je niet mogen… omdat ze je gewoon niet mogen. Geen oorzaak, het klikt gewoon niet. Zo simpel is het (handig om te weten toch?) Zonder de intentie te hebben, beledig ik mensen aan de lopende band. Omdat we een andere visie hebben op de dingen. Omdat we de dingen uit ons eigen perspectief zien. Dit is absoluut een energievreter want hoe goed mijn intentie ook is, voor sommigen is mijn schrijven een testament dat de duivel heeft nagelaten. So be it!
Het is je tijd niet waard om verontwaardigd te zijn over de mening van anderen. Als je maar een 1 op de 10 mensen kan bereiken met wat je aan het doen bent, ben je fantastisch bezig. Uiteindelijk wil je toch een diepe connectie met mensen die je vertrouwen? Dat is dan een netwerk van mensen waarop je kan vertrouwen en dat is een zaligheid: een kring van gelijkgestemden. Dit zijn mensen die je kunnen upliften en waar je energie uit haalt. En uit je tijd wilt je toch energie halen? 

 • Energievreter 3: Wachten op het juiste moment 

Het juiste moment komt nooit. Ik begin eraan als het huis opgeruimd is. Een typische die zoal eens gezegd wordt. Het huis gaat nooit volledig opgeruimd zijn. Ik ga beginnen als het rustiger is, dat moment komt er niet aan. Het zijn bullshit reden en eigenlijk weten we dat. Uitstelgedrag is een moordend gegeven in ons leven.

Motivatie is er nooit, dat is een feit. Je zal jezelf een trap onder je kont moeten geven. Niemand is ooit opgestaan met de motivatie: ik ga nu eens een koude douche nemen en dan lopen. Je moet er gewoon aan beginnen. Wil je een boek schrijven? Schrijf 10 minuten elke dag, begin gewoon. Je zal verstomd staan hoe snel je hoofd mee is met deze nieuwe gewoonte en je aan de slag houden. De beste creatieve ideeën zijn ooit blijven liggen bij iemand omdat het er de tijd nog niet voor was. Uitstelgedrag is een energievreter want je kan jezelf steeds verwijten dat je niets gedaan krijgt. Dat is het enige spel dat je hoofd met je speelt. Begin, met iets. Kleine stapjes…

Wanneer een idee zich aandient, brengt het een emotie naar boven van opwinding. Dit is het beste moment om creatief aan de slag te gaan want zelfs je lichaam is er klaar voor. Als je dan gaat uitstellen en je legt je op de zetel en ligt wat te bingewatchen of te scrollen over social media, ben je je momentum kwijt. Over een energievreter gesproken. Passie geeft energie, dus laai de passie en begin. Simpelweg beginnen en bezig blijven.

 • Energievreter 4: Politieke debatten 

Politiek is politiek, ik heb zelfs geen idee hoe je dit begint uit te leggen. Er zijn geen perfecte politiekers, net zomin als er perfecte mensen zijn. We hebben allemaal onze verhalen en onze normen en waarden. Het is makkelijk om naar hen te wijzen als schuldigen in een verhaal. We bekijken onze politiek graag als de kwade wereld, de schuldigen die het allemaal verkeerd aanpakken. We zijn sterk in het wijzen naar schuldigen en dat doen we overal, maar zeker over dit topic. Maken deze mensen fouten? Tuurlijk.

Wat kan jij hieraan doen? Stem volgende keer op iemand anders. Verder hebben we hier geen controle over. Fouten zullen gemaakt worden en er zal nooit voor iedereen goed gedaan worden. Weet je hoeveel families ruzie maken over politieke overtuigingen en politiekers? Is dat je tijd en je familie waard?

Politiekers regeren jouw wereld niet: ze zijn niet verantwoordelijk voor de ruzies die je hebt met je omgeving over de politiek. Die controle heb jij! Dus in plaats van het energievreter te laten zijn, weet waar jouw kracht ligt. Niet in het overtuigen, wel in het bestuderen van wat er gaande is. En van daaruit kan jij bewegen in jouw wereld.

 • Energievreter 5: Mensen zullen nooit onder de indruk van je zijn 

Er gaan altijd mensen zijn die gewoon vinden dat je bullshit verkoopt. Die mensen gaan je altijd bekijken als een flop.  Al zou je een prijs winnen voor de wereldvrede. Er zijn altijd mensen waar je nooit goed genoeg voor bent.

Je kan heel je leven in het werk stellen om die mensen zover te krijgen dat ze onder de indruk zijn van wat jij doet. Het enige dat je dan bereikt is dat je een volgende energievreter hebt gevonden. Want geloof me: alles wat jij verwezenlijkt, geeft een kans op kritiek. Het geeft je geen flikker voldoening op.

Zorg dat je trots kan zijn op jezelf. Je zal er voldoening uit halen en energie waardoor je mensen motiveert en inspireert om hetzelfde te doen.

 • Energievreter 6: Wat jij doet is nooit uniek 

We krijgen allemaal inspiratie door dingen die we lezen, verhalen die we horen. Boeken die we jaren geleden gelezen hebben. In heel de geschiedenis is er weinig nieuws verteld. Die verhalen zitten meestal in een andere cover. Jouw perspectief over wat jij kent.

Je ziet discussies starten dat iemand met jouw idee weg is. Ondernemers die niet willen vertellen wat hun cursus juist inhoudt zodat collega’s ze niet kunnen kopiëren. Dit terwijl ze de theorie natuurlijk ook bij iemand anders gehaald hebben. Het is toch een vreemd verhaal?

We vertellen allemaal hetzelfde verhaal steeds terug: via schrijven, video ed.. geen magie. Geen Einstein gehalte. En alsjeblieft als je een Einstein waardig idee hebt: presenteer het de wereld want die heeft het nodig!!!! Is dat niet het geval?

Wat maakt jouw idee speciaal? De manier waarop jij geleerd hebt te werken met iets, jouw pad met alle up en downs. Dit geeft energie aan mensen en ook het idee dat ze dit zelf dan ook kunnen doen. Hier ligt onze kracht, onze persoonlijke verhalen. Al de rest zijn energievreters die je hoofd bezig houden en helpen je geen stap vooruit.

 • Energievreter 7: All work no play 

Het blijft toch geweldig klinken ondernemers en werknemers die altijd maar bezig zijn: the hustle. Mensen die 20 uren per dag aan het werk zijn, en enkel nog maar over het werk praten. Ik heb daar ook bij gehoord, dus hier ben ik zeker ook schuldig aan geweest.

Ik ben daardoor ook schuldig geweest aan het gebrek aan tijd dat ik mijn gezin kon geven. Het gebrek aan tijd dat ik mezelf kon geven en de ontspanning. Die ontspanning is ook nodig als je met nieuwe ideeën wilt komen. Die komen vreemd genoeg niet als je stikkapot bent en ligt te kniezen wanneer dat idee zich aandient. Dit is een energievreter van jewelste.

Er is meer aan het leven als werken. Ik heb het ooit op een congres zo duidelijk gehoord: iedere keer dat jij je computer vast neemt of je telefoon, maakt je de keuze om je kind of partner geen knuffel te geven.

Er is meer in het leven dan enkel werken, vergeet niet te genieten.

There’s more to life than doing work — like enjoying it.

 • Energievreter 8: Haat rondgooien 

Liefde is het antwoord. Het klinkt zo cliché en dom dat veel mensen er zelfs niet naar luisteren. Het heeft zulk een zweefteef gehalte dat het zelfs geen overpijnzing meer waard is.

Mensen haten neemt veel energie in beslag, dat is simpel. Haat is een heel diepe emotie die veel vraagt van je lichaam en geest (wetenschappelijk bewezen). Je hebt geen energie meer over om iets anders te doen. Het is een energievreter die geen enkel constructief nut heeft. Je partner haten, doet je partner geen pijn. Jij blijft enkel in een stuk verleden hangen. Dat is het enige.

Wat voor mij werkt als iemand hatelijk reageert is, is lachen naar deze persoon. Hier stopt dan ook de tijd die ik er wil insteken. Mensen krijgen van mij de kracht niet om me slecht te doen voelen. En dat is wat haat doet, het doet je slecht voelen naar een deel van de wereld of mensen.

Die tijd kan ik gebruiken voor dingen die voor mij belangrijk zijn. Mijn gezin, mijn vrienden en mijn werk. Daar laat ik haat niet tussenkomen. Dus liefde is het antwoord, hoe cliché ook.

Antwoord altijd vanuit liefde en begrip, niet vanuit haat. Het geeft iedereen (inclusief jezelf) een beter gevoel.

 • Energievreter 9: Feesten iedere nacht 

Waar vlucht je voor als je dit doet? Dit is een vraag die ik me stelde nadat ik dit natuurlijk ook een periode had gedaan. Even van het leven ontsnappen ‘s nachts om dan ‘s morgens te doen alsof het leven dik ok is. Energievreter ten top natuurlijk. Je hebt slaap tekort en er is iets dat je niet onder ogen wilt zien. En dat is gewoon vermoeiend.

Iemand zei me ooit dat mijn levenswerk er vreselijk uit zag door mijn kater. En dat is een waarheid. Met al de tijd die ik spendeerde met te vluchten, had ik betere dingen kunnen doen. Die tijd krijg ik niet meer terug. Ik zou nu studeren, effectiever werken en de juiste mensen rond me houden. Dit geeft absoluut meer energie als een kater de ochtend nadien.

Tips om meer tijd te steken in dingen die iets opleveren

 

 • Doe de dagdagelijkse dingen en geniet ervan (neem een douche, was eens af)
 • Lees eens fictie zodat je creatieve geest aan de slag kan gaan en je kan ontspannen
 • Wees gewoon vriendelijk voor de fun of it
 • Wandel, wandel wandel in de natuur
 • Als je iets online zet, zet dan eens een leuk idee in de wereld
 • Kook eens iets nieuws een leer nieuwe smaken ontdekken
 • Zet je zelf eens kwetsbaar open omdat het kan

 

Pin It on Pinterest