3 sleutels tot het versterken van je innerlijke zelfvertrouwen

Als coach heb ik geleerd dat de sleutel tot succes innerlijk vertrouwen is – zowel voor mezelf als voor mijn klanten. Natuurlijk voelt het goed om zelfverzekerd te zijn! Maar zelfvertrouwen vertaalt zich ook naar andere gebieden en creëert gezondere relaties, veerkracht, betere werkprestaties, en de moed om nieuwe dingen te proberen.

Er bestaan veel strategieën, denkwijzen, gedragspatronen en praktische tips om je leven en zelfbeeld te verbeteren, maar zonder fundament zijn ze allemaal niets waard. Je weet diep van binnen wie je bent, en dat is het fundament. Om dat te vinden en je ware zelf te laten zien, kun je maar beter een bepaald niveau van zelfvertrouwen hebben – hier zijn de drie sleutels tot absolute innerlijke zekerheid.

Leer je waarden kennen

Een persoon moet zijn waarden kennen en begrijpen om zich van binnen echt zelfverzekerd te voelen. Als deel van wie je bent, zijn je waarden de bouwstenen, de fundamenten en de hoekstenen van wie je bent. Of het nu gaat om overtuigingen, vooruitgang, familie, plezier, natuur, prestatie, of vrijheid, een waarde die je het meest dierbaar is.

Waardoor voel je je boos, gefrustreerd, gedemotiveerd of leeggelopen als je met sommige mensen en situaties te maken krijgt? Natuurlijk denken we negatief wanneer een of meer van onze waarden worden ontkend, onderdrukt of verdrukt maar, aan de andere kant, ken je die momenten waarop je je levendig, uniek of opgewonden voelde? Dat zijn de momenten waarop je je waarden eer aandeed. Je moet op een punt komen waar je een nauwkeurige afstemming ervaart, zoals dat, consequent.

Je waarden zijn helemaal van jou, en wat er ook gebeurt, niemand kan ze ooit afnemen. Je kunt er wel absoluut vertrouwen in hebben, want ze zijn er de hele tijd, gewoon wachtend tot je ze opmerkt en gebruikt. Als je je waarden leert kennen, kun je keuzes gaan maken en je leven erop afstemmen. Praten met een coach of therapeut om je waarden te herkennen en te eren is de eerste stap om te zien waar verandering nodig is. Deze zelfinventarisatie zal je helpen vertrouwen te krijgen in jezelf en in wie je bent.

Oefen uw vertrouwensspier

Je moet je vertrouwen oefenen om ervoor te zorgen dat het niet krimpt of wegkwijnt. Neem het geval van iemand die niet veel risico’s neemt, zijn dagelijkse routines doorloopt en doet wat gedaan moet worden en het goed doet, maar zijn horizon niet erg verbreedt. Omdat iets te eng is, of omdat het niet is wie je bent, of omdat je het niet wilt, praat je jezelf er misschien van af om het te doen. Het is zo iemand die binnen de grenzen van zijn kennis en comfort leeft. Als je een te verwaarlozen risico neemt, moet je minder zelfverzekerd zijn, en als gevolg daarvan word je minder tevreden.

Het maakt niet uit hoe groot of klein, neem risico’s om je vertrouwensspier te spannen. U kunt er baat bij hebben uzelf in een onbekende richting uit te rekken, iets nieuws te proberen of het een beetje anders te proberen. Sta open voor de mogelijkheden om u heen en stimuleer uzelf om te leren, te groeien en meer te worden. Je zult meer zelfvertrouwen ontwikkelen naarmate je meer ontspannen bent ten opzichte van risico’s, kansen en mogelijkheden.

Let op wat je tegen jezelf zegt

We praten allemaal tegen onszelf als we over dingen nadenken. We zeggen iets als: “Dat zou ik nooit kunnen doen” of “Dat zal me nooit lukken.” Dit soort innerlijke praat kan behoorlijk negatief zijn en zelf-saboteren onze doelen en vreugde te vinden. Het creëren van nieuwe mantra’s in ons hoofd die positiever zijn kost tijd en consistentie. Net als bij andere nieuwe gewoonten is het essentieel dat we ons bewust zijn van wat we doen en denken om een algehele verandering teweeg te brengen. Vervang je oude mantra’s door een of twee nieuwe en positieve mantra’s en voeg er meer toe totdat je een nieuwe mindset ontwikkelt. De mantra’s moeten persoonlijk zijn voor wat je nodig hebt; maar hier zijn een paar positieve mantra’s om te implementeren.
Ik ben vol vertrouwen.
Ik ben dankbaar voor alles wat ik in mijn leven heb.
Ik ben intelligent en gefocust.
Vandaag is een fenomenale dag.
Ik groei
Ik ben aan het leren
Ik zal dit overwinnen
Ik maak de juiste verandering

Het leven wordt gemakkelijker als je echt innerlijk vertrouwen voelt. Innerlijk vertrouwen is een geschenk dat zich op zoveel manieren uit. En het beste van alles? Het is iets dat je zelf in de hand hebt. Deze lijst geeft een paar manieren om te beginnen met het vergroten van je zelfvertrouwen.

Leren hoe je zelfverzekerd kunt handelen kan je in veel gevallen helpen om je meer tevreden te voelen. Bovendien is het altijd handig om iemand in je hoek te hebben als je belangrijke veranderingen doorvoert. Een coach kan je aanzienlijk helpen om je doelen te bereiken en het leven te creëren waar je altijd al van hebt gedroomd.

Pin It on Pinterest